αληθεια

αληθεια

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Τι είναι προοδευτικό σήμερα?

Οι παλιότεροι σίγουρα θυμούνται την εποχή της ιδεολογικής κυριαρχίας της Αριστεράς, που αυτοχαρακτηριζόμασταν αυτάρεσκα ως "αριστεροί" και "προοδευτικοί"!
Στην πράξη, βέβαια, ήμασταν απόλυτα συντηρητικοί: ελάχιστος προβληματισμός, ανύπαρκτη αυτοκριτική ουσίας, δογματισμός, αμφισβήτηση μόνο για τους απέναντι, στρεβλός ηθικισμός...
Προσωπικά θυμάμαι μη κομμουνιστές γονείς να φέρνουν πριν το 1980 τα παιδιά τους στην ΚΝΕ "για να μην μπλέξουν με τα ναρκωτικά και τους χουλιγκάνους"!
Η επίσημη ντιρεκτίβα της Οργάνωσης προς τους έφηβους-κομσομόλους επαναλάμβανε ουσιαστικά την παλιά ογηγεία του Άρη Βελουχιώτη προς τους αντάρτες του: "το πουλί μας το έχουμε μόνο για κατούρημα"!
Το ερώτημα "τι είναι προοδευτικό?" θα παραμένει επίκαιρο σε κάθε εποχή.
Είναι άραγε "προοδευτικό" το κίνημα "Δεν Πληρώνω"? Αν όλοι μετατραπούμε σε μπατακτσήδες, τα πάντα θα καταρρεύσουν. Οπότε μιλάμε για ολική οπισθοδρόμηση.
Σίγουρα τίποτα δεν είναι από μόνο του "προοδευτικό".
Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο "προοδευτική" ήταν η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.
Η δυτική ευημερία, η εδραίωση της δημοκρατίας και της ειρηνής ήταν σε μεγάλο βαθμό δικό της έργο.
Τότε όμως η προς διανομή "πίτα" ήταν μεγάλη. Σήμερα η συμμετοχή της Ευρώπης στην παγκόσμια παραγωγή έχει μειωθεί δραματικά. Οπότε είναι αδύνατο να διατηρηθεί το υψηλό βιωτικό επίπεδο και οι αντίστοιχες κοινωνικές ισορροπίες...
Άρα βρισκόμαστε μπροστά σε νέα προβλήματα που απαιτούν νέες λύσεις και επαναπροσδιορισμό της έννοιας του "προοδευτικού".
Κατά την προσωπική μου άποψη "προοδευτικές" είναι πλέον οι κοινωνίες που δεν αναζητούν λύσεις σε πολιτικές ιδεολογίες, θρησκείες και μεταφυσικές αυταπάτες, αλλά παραμένουν σταθερά προσανατολισμένες στην επιστημονική και τεχνολογική έρευνα. 
Μόνο η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να μας δόσουν τα αναγκαία εργαλεία για ν' αλλάξουμε το κορεσμένο παραγωγικό μας μοντέλο.
Κι όπως συμβαίνει πάντα, αν δημιουργηθούν οι υλικές προϋποθέσεις παραγωγής πλούτου, τότε θα προκύψουν και οι αντίστοιχες ιδεολογίες για την καλύτερη και δικαιότερη διανομή του...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ απόλυτα . Στέλνω κάποια κείμενα σχετικά μέ τό θέμα τής ανάρτησης τά όποία εγώ δέν πολυκαταλαβαίνω ,αλλά δέν πειράζει, σ' σένα ίσως φανούν χρήσιμα .
γιώργος-λ.

Ταξιάρχης είπε...

σ' ευχαριστώ πολύ Γιώργο