αληθεια

αληθεια

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ήταν η Σοβιετική Ένωση η χώρα του "Υπαρκτού Πλατωνισμού"?

Ξεκινάμε με τη διαπίστωση πως η "ιδανική Πολιτεία" που ονειρεύτηκε ο Πλάτωνας έχει αρκετές ομοιότητες με το Σοβιετικό μοντέλο. Ας τις συνοψίσουμε.
Στη Σοβιετική Ένωση είχαμε:
1) Την επιβολή μιας φιλοσοφίας (τον "μαρξισμό-λενινισμό") και την αναγόρευσή της σε ένα είδος θρησκείας υπεράνω κριτικής. Παράλληλα εξοστρακίζεται κάθε άλλη φιλοσοφία-ιδεολογία, όπως ακριβώς προτείνει κι ο Πλάτωνας.
2) Τα ανώτερα στελέχη του Σοβιετικού Κ.Κ. έπρεπε να πληρούν τις πλατωνικές προδιαγραφές των αρχόντων-φιλοσόφων. Δηλαδή να έχουν μελετήσει εις βάθος την επίσημη μαρξιστική φιλοσοφία, να μπορούν να ερμηνεύσουν τα κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα με βάση τις αρχές της και να έχουν υποστεί μακροχρόνια δοκιμασία των ηθικών και πνευματικών τους ικανοτήτων.
3) Το Σοβιετικό, όπως και το Πλατωνικό μοντέλο, έδινε καθοριστική σημασία στην παιδεία, στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στη διαπαιδαγώγηση του λαού μέσα από τις τέχνες και την (μονόπλευρη εννοείται) ενημέρωσή του.
4) Η ΕΣΣΔ κατέβαλε συστηματική προσπάθεια βελτίωσης του πνευματικού επιπέδου του λαού με ένα πλήθος "σεμνών" αριστουργημάτων τέχνης, σε συνδυασμό με την (αναγκαία κατά τον Πλάτωνα) αυστηρή λογοκρισία.
5) Στη Σοβιετική κοινωνία, όπως και στην Πολιτεία του Πλάτωνα, δεν υπήρχε χώρος για πολυφωνία και "αντιφρονούντες"! Και στα δυο μοντέλα, όσοι δεν συμμορφώνονται εκουσίως... απλά εξοντώνονται.
6) Το Σοβιετικό μοντέλο προσέγγισε περισσότερο από κάθε άλλο το πλατωνικό ιδεώδες της οικονομικής ισότητας. Και διακρινόταν απ' το ίδιο αντι-εμπορικό και αντι-επιχειρηματικό μένος.
7) Ο Πλάτωνας, επηρεασμένος απ' το μινωικό και σπαρτιατικό πρότυπο, αποδέχεται την ισότητα των δυο φύλων, την εκπαίδευση, την εργασία, ακόμη και τη στράτευση των γυναικών. Οι γυναίκες στη Σοβιετία, τουλάχιστον μέχρι το 1950, είχαν περισσότερα δικαιώματα και ανεξαρτησία απ' τις αντίστοιχες των δυτικών κοινωνιών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: