αληθεια

αληθεια

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Φυσικοί νόμοι ή ανθρώπινος πολιτισμός?

Είναι γνωστό πως στη φύση ισχύει ο "νόμος της ζούγκλας", το "δίκαιο του ισχυροτέρου"!
Στη φύση δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, ηθικό ή ανήθικο. Αυτές είναι ανθρώπινες συμβάσεις. Η φύση είναι απλά αυτή που είναι. 
Αλλά επειδή η φύση είναι αυτή που είναι, δεν σημαίνει πως πρέπει να την αποδεχτούμε αδιαμαρτύρητα, να τη θεωρήσουμε "σοφή" ή "θεϊκή" και να παραιτηθούμε από κάθε προσπάθεια παρέμβασή μας ώστε να την προσαρμόσουμε στις ανάγκες μας.
Η ανθρώπινη παρέμβαση, ακόμα κι αν αντιστρατεύεται τους φυσικούς νόμους, δεν είναι απορριπτέα ως "αφύσικη". 
Π.χ. η ανακάλυψη φαρμάκων, η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, η ανακάλυψη του αεροπλάνου, του υποβρυχίου, του αυτοκινήτου, του τηλεφώνου κ.λπ. μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν "αντι-φυσικά", αλλά ελάχιστοι είναι εκείνοι που τα  απορρίπτουν ως τέτοια.
Με την ίδια λογική απορρίπτουμε και το φυσικό "νόμο της ζούγκλας". 
Σύμφωνα με τη φύση ο ισχυρότερος πρέπει να επιβάλλεται στον ασθενέστερο, και να ικανοποιεί κατά προτεραιότητα και εις βάρος των άλλων κάθε του ανάγκη.
Έτσι γίνεται σε όλα τα ζώα, έτσι γινόταν και στις ανθρώπινες κοινωνίες για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.
Όμως σήμερα ο άνθρωπος δεν είναι ένα απλό ζώο. Ο εγκέφαλός του έχει εξελιχθεί σημαντικά και είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται πως η εφαρμογή του "νόμου της ζούγκλας" έχει μόνο ηττημένους. 
Γιατί μπορεί εσύ σήμερα να είσαι ο ισχυρός, αλλά σίγουρα αύριο είτε θα χάσεις την ισχύ σου είτε θα βρεθεί κάποιος άλλος δυνατότερος να σε κατασπαράξει. Ακόμα κι ο πιο σκληρός δυνάστης, αν δεν τον ξεκάνουν οι στρατηγοί του, η αυλή του ή ο λαός του, σίγουρα κάποιος γιος του θα τον βγάλει από τη μέση για ν' ανέβει στο θρόνο του.
Το λιοντάρι που βρίσκεται στην ακμή της ηλικίας και της δύναμής του αν ήξερε πως σε λίγα χρόνια θα είναι ένα ασθενικό και αδύναμο ζώο, σίγουρα θα προτιμούσε να καταργηθεί ο "νόμος της ζούγκλας" Αλλά δεν το ξέρει...
Αυτή είναι η διαφορά του ανθρώπου. 
Είναι το μόνο ζώο που γνωρίζει ποιοι φυσικοί νόμοι είναι καταστροφικοί. Και δικαιολογημένα προσπαθεί να τους αλλάξει ή να τους απαλύνει με τον πολιτισμό και την επιστήμη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: