αληθεια

αληθεια

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Πώς οι θρησκείες καταστρέφουν τις ζωές μας...

Τα σύνορα επιστήμης και μεταφυσικής μεταβάλλονται διαρκώς. Όσο η επιστήμη εξελίσσεται και σταδιακά ερμηνεύει πειστικά τον φυσικό κόσμο που μας περιβάλλει, τόσο η μεταφυσική συρρικνώνεται.
Κάποτε οι άνθρωποι θεωρούσαν τους κεραυνούς ως τα όπλα που κρατούσε ο Δίας και βομβάρδιζε τους εχθρούς του. Πίστευαν πως κάτω απ' την επιφάνεια της γης ήταν ο Άδης. Πως στην κορυφή κάποιου ψηλού βουνού ζούσαν οι Θεοί. Ή πως ο ένας Θεός ζει στον ουρανό κι εκεί βρίσκεται ο παράδεισος και μάλιστα σε διάφορα επίπεδα όπως έγραφε κι ο Παύλος.
Σήμερα ξέρουμε πως όλ' αυτά είναι παραμύθια. Οι θρησκείες και η μεταφυσική καθημερινά ξεδοντιάζεται...
Προσωπικά πιστεύω πως θα 'ρθει η ώρα που ο άνθρωπος θα βρει απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που σήμερα ονομάζουμε "υπαρξιακά" ή "μεταφυσικά".
Όμως κάποιοι βιάζονται. Θέλουν απαντήσεις εδώ και τώρα. Θέλουν να μάθουν για ποιο λόγο έγινε το σύμπαν, ποιο το νόημα της ύπαρξής τους και ποιος ο τελικό προορισμός της δημιουργίας.
Στα ερωτήματα αυτά ίσως ποτέ δεν θα μπορέσει να απαντήσει η επιστήμη. Όχι από αδυναμία. Αλλά για τον απλούστατο λόγο πως, κατά πάσα πιθανότητα, δεν υπάρχει ούτε αρχική αιτία, ούτε νόημα ύπαρξης, ούτε τελικός προορισμός.
Υπάρχουν όμως συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν να ζουν έτσι, χωρίς κάποιο μπούσουλα. Θέλουν σώνει και καλά να βάλουν τη ζωή τους σε μια τάξη, σε κάποια καλούπια, να ξέρουν πού πατάν και πού πηγαίνουν. Έχουν ανάγκη κάποιων απαντήσεων στα υπαρξιακά τους ερωτήματα, κι ας είν' και ψεύτικες.
Έτσι δημιουργούνται οι φιλοσοφίες και οι θρησκείες.
Οι άνθρωποι όμως αυτοί αυτοπαγιδεύονται. Ενώ προσπαθούν να δώσουν κάποιο νόημα στη ζωή τους, με σκοπό να την κάνουν πιο υποφερτή, τελικά βάζουν στον εαυτό τους χειροπέδες και καταστρέφουν τη ζωή τους, στερούμενοι και τις λίγες χαρές της.
Γιατί αν δεχτείς πως σε δημιούργησε κάποιος Θεός και σου επέβαλε κάποιον προορισμό, το επόμενο ερώτημα είναι πώς θα ανταποκριθείς επιτυχώς σε αυτόν. 
Κι εκεί αρχίζουν τα "πρέπει" και τα "απαγορεύεται". Και χωρίς να το καταλάβεις περνάει η ζωή σου μέσα στη μιζέρια, στη στέρηση και στις νευρώσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: